Hemmaprovning

Jag träffar på många människor i olika sammanhang som säger att de skulle vilja gå på fler provningar eller att de skulle vilja lära sig mer om olika drycker men att de aldrig har tid eller alltid är upptagna när det är provningar.

Jag har därför lanserat två nya tjänster. Den ena är “Låna din egen sommelier” som jag beskriver mer här, och den andra är “Ordna din egen provning” som jag skriver om på en annan sida.

Låna din egen sommelier handlar om att jag kommer hem till dig på en tid som vi har kommit överens som passar dig. Det kan vara en tisdagskväll, en torsdagskväll, en lördagskväll, en söndag dag. Ja, när det helt enkelt fungerar för dig och dina vänner. Huvudsyftet kan vara provningen eller det kan vara en aktivitet innan en middag eller ett sätt att fira något eller någons födelsedag. Du och jag för en dialog och kommer överens om det tema och den nivå som passar er. Jag anpassar mina provningar efter den grundkunskap ni har. Jag kommer 30-60 minuter innan provningen ska börja och dukar upp så det enda du behöver göra är att bjuda in dina vänner och ordna platser där de kan sitta. Det kan vara ett stort bord eller flera små bord. Jag har med mig glas och protokoll medan du har ställt fram vattenglas, vatten och inhandlat den dryck som behövs. Jag häller drycken så du kan bara sitta och koppla av. Är det ett större sällskap så tar jag med mig hjälpreda om det skulle behövas. Efter provningen plockar jag ihop mina glas och tar med dem så du behöver inte tänka på att du har en massa disk efter en provning. Men låna din egen sommelier behöver inte sträcka sig enbart till att hålla i en provning. Som din egen sommelier så kan jag även hjälpa till mer dryckesrekommendationer till middagar och hjälpa till med servering. Eller kanske hjälpa till med hela middagen med både matlagning (i samarbete med kockar), dukning, servering och vintips. Mer om det nedan.

Låter det bra? Hoppas det! Nedan är några förslag på olika provningar som jag gör. Men jag är flexibel så är det ett speciellt tema ni vill ha så är det bara att föreslå. Maila mig på katarina@spiritbyme.com för förfrågningar. Angående framförhållning på bokningar så är det lite olika, lördagar är t.ex populära så där kan det handla om minst en månad framåt i tiden medan vardagskvällar är lite lättare. Jag arbetar året runt förutom skollov, och vissa veckor på sommaren.

Priser står också nedan. En del tror att det blir så dyrt om man hyr hem mig men det behöver det inte bli. Är man 10-15 personer så blir priset per person ungefär som om man hade gått iväg på en provning. Drycken tillkommer så där kan det bli lite skillnad. Jag räknar på ca 12-15 p på en flaska vin och ca 2 cl när det är starksprit. Så drycken för en mousserande provning kan kosta ca 500:- till 3000:-, drycken för en tequilaprovning kostar ca 1200:- men så har ni flaskorna kvar sedan och kan göra goda drinkar:). Så som exempel ni är 12 vänner som vill lära er mer om mousserande viner. Grundarvodet är då 4000:- plus att ni köper in dryck för 500:-. Pris per vän blir då 375:- och ni har fått umgås och lära er mer om drycker under avslappnade former!

Tips på olika teman:

Vinkunskap nybörjare – genomgång av vanligaste druvor, tillverkning, året på vingården. Provningsmetodik och genomgång av 8 druvtypiska viner. 3h + 1000:- på arvodet.

Vinkunskap fortsättning – genomgång av andra druvor än de vanligaste, mer ingående genomgång av tillverkning med kemiska processer och tillsatser. Mer fokus på hur terroir påverkar druvorna. Provningsmetodik och provning av 8 viner. 3h + 1000:- på arvodet.

Italienska viner – tema Sicilien eller Piemonte eller Veneto. 90 min.

Franska viner – tema Rhône. 90 min.

Gamla- vs Nya vinvärlden. 90 min.

Spanska viner – tema Rioja. 90 min.

Världens mousserande viner – genomgång av Cava, Prosecco, Crémant och Champagne. Olika tillverkningsmetoder och historik. 90 min.

Champagne – tema kan vara olika stilar, olika typer, vintage, lyx. 90 min.

Tequila/Mezcal – historik, tillverkning, provningsmetodik. Förstår hantverket bakom drycken. 90 min.

Rom – tema kan vara romskola med grundläggande kunskaper om råvaran, historik, tillverkning och provning av olika sorters. Eller provning av brittisk, spansk, fransk stil. Eller provning av lagrad premium rom. 90 min.

Öl – tema kan vara ölskola, svenska mikrobryggerier, all världens ale, porter och stout, suröl.


Låna din egen sommelier under en hel middag

Tycker du om att ordna middagar men tycker att du ibland får umgås för lite med gästerna?

Vill du ordna middag men jobbar mycket eller har många aktiviteter som tar tid?

Är du osäker på vilka viner du ska ha till middagen?

Eller vill du helt enkelt lägga till en riktig guldtwist på en middag?

Låna in din egen sommelier med eller utan serveringshjälp!

Du lånar in mig per timme så mycket eller lite som du behöver. Jag beskriver lite olika scenarios här som kan ge dig inspiration och tips.

Scenario 1

Du ska ordna en födelsedagsmiddag för din partner. Du tar kontakt med mig och du berättar vad ni ska äta. Jag hör efter vilken budget du har för drycker och vilka drycker ni föredrar. Du får en lista på rekommenderade drycker som du handlar via Systembolagen eller via Winefinder.  När det är dags för middagen så kommer jag och hjälper till med att hälla fördrink, jag serverar maten och dukar av tallrikar. Berättar om dryckerna ni dricker till varje måltid. Tidsåtgång ca. 3h, arvode ca. 8970:-. Mat och dryck tillkommer.

Scenario 2

Du och din vän eller partner ska ordna en middag för att fira nåt speciellt. Ni vill ha mycket tid för era vänner men har lite ledig tid. I samråd så komponerar vi menyn med rekommenderade drycker. Ni eller jag handlar in maten. Ni lägger en dryckesbeställning på Winefinder och får hem vinerna så behöver ni inte lägga tid på att komma iväg och handla. Ni lagar maten men jag kommer in och dukar, färdigställer maten, serverar, dukar av, städar undan, berättar om dryckerna till maten. Ni kan få en optimal middag med mycket tid för era vänner men lite jobb och stress. Tidsåtgång ca. 5h, arvode ca. 14950:-. Mat och dryck tillkommer.

Till dessa olika scenarios så kan man t.ex. lägga till en provning som aktivitet, jag kan ordna helhetslösning med kock som inhandlar och lagar maten. Det här är förslag för mindre sällskap upp till 15 personer som jag klarar av på egen hand. Men jag kan även hjälpa till med stora sällskap, då skapar vi en offert för det tillfället med arvode för mig och det antal hjälpredor som jag behöver.

Slider_glas2ny

Priser

Din egen sommelier inom Nyköping

Upp till 15 personer

4000:- ink moms för privatpersoner.

Provning 1,5h.

Dryck tillkommer. Glas och protokoll ingår.

Är ni fler än 15 personer så skriver jag gärna en offert baserat på era önskemål.

Din egen sommelier utanför Nyköping

Jag reser gärna från norr till söder. Förutom priset så tillkommer reseersättning(färdmedel plus tid) och eventuell hotellkostnad.

Jag försöker att förlägga flera ärenden vid samma tidpunkt och väljer ett resesätt samt boende som är prisvänligt så jag kan hålla nere kostnaden.

Din egen sommelier plus servering inom Nyköping

2990 kr/h ink moms för privatpersoner.

Din egen sommelier plus servering utanför Nyköping

Jag reser gärna från norr till söder. Förutom priset så tillkommer reseersättning(färdmedel plus tid) och eventuell hotellkostnad.

Jag försöker att förlägga flera ärenden vid samma tidpunkt och väljer ett resesätt samt boende som är prisvänligt.

Minimum debitering utanför Sörmland är 3-5h beroende på hur lång resväg det är.